Završen projekt „Ekološki usmjeren i moderniziran kurikulum za automehatroničare E-MOBIL” Završen projekt „Ekološki usmjeren i moderniziran kurikulum za automehatroničare E-MOBIL”
Povodom završetka projekta „Ekološki usmjeren i moderniziran kurikulum za automehatroničare / E-MOBIL“, u četvrtak, 28. travnja 2016. godine prezentirane su aktivnosti projekta u kojem... Završen projekt „Ekološki usmjeren i moderniziran kurikulum za automehatroničare E-MOBIL”

Povodom završetka projekta „Ekološki usmjeren i moderniziran kurikulum za automehatroničare / E-MOBIL“, u četvrtak, 28. travnja 2016. godine prezentirane su aktivnosti projekta u kojem su sudjelovale Strukovna škola Vice Vlatkovića kao nositelj projekta i partneri Srednja škola Kneza Branimira iz Benkovca, Industrijsko-obrtnička škola iz Slavonskog broda, Obrtnička komora Zadarske županije i tvrtke Tokić d.o.o. i Autocentar Serdarević d.o.o.. Ovaj je projekt značajan za cijeli sustav obrazovanja. Ima za cilj ekološko usmjeravanje, modernizaciju programa i implementaciju novih tehnologija. Osim toga, dodatno će educiralo 100-tinjak nastavnika i mentora uz nove nastavne tehnologije i e-učenje. Ovaj projekt je išao usporedno i s novim kurikulumom obrazovanja i reformama koje bi trebale uslijediti i kada je strukovno obrazovanje, u pitanju – rekao je Tihomir Tomčić ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića na završnoj  konferenciji za novinare projekta E-mobil – ekološki usmjeren i moderniziran kurikulum za automehatroničare.

Župan Stipe Zrilić je ovom prilikom dodao da je izuzetno važno u trenutku od kada je Hrvatska postala članica EU, svoje razvojne strategije i planove temeljiti na razvojnim ciljevima programa Europa 2020, na održivom, pametnom i uključivom rastu. Stoga i sami školski kurikulumi moraju se razvijati u tom smjeru i stvarati kompetencije kod učenika koje će im omogućavati zapošljavanje i prilagodbu zahtjevima tržišta rada. – naglasio je župan i čestitao ravnatelju Strukovne škole Vice Vlatković Tihomiru Tomčiću na uspješnom radu i inovativnom pristupu profiliranja škole i obrazovnog procesa.

Vrijednost projekta E-mobil iznosi preko dva milijuna kuna, a u cijelosti je financiran iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna RH. Namijenjen je u prvom redu za modernizaciju kurikuluma za zanimanja automehaničar i tehničar za vozila i vozna sredstva u strukovnim školama, uvođenjem sadržaja o električnim i hibridnim pogonima vozila te primjeni i dijagnostici senzora.

U kurikulume će se uvesti moderni sadržaji potrebni tržištu rada koji će učenicima omogućiti stjecanja kompetencija koje će im nakon završetka školovanja osigurati bolju poziciju na tržištu rada.

Osim toga, ovaj je projekt u skladu s brojnim europskim i nacionalnim strategijama koje su usmjerene na povećanje energetske učinkovitosti, smanjenje emisije stakleničkih plinova, smanjenje potrošnje energije u prometu i očuvanje okoliša. – pojasnila je voditeljica projekta Katarina Cigetić.