Završna konferencija projekta Društveni centar Bibinje – uloženo 1,9 milijuna kn

U prostoru Općine Bibinje u nedjelju je održana završna konferencija projekta Društveni centar Bibinje.

O projektu govorili su voditelj Šime Sikirić, te Antonela Režan i Domagoj Lisica.

Otkada postoji Društveni centar u Bibinjama, mještani imaju svoj dnevni boravak u kojem mogu izraziti svoju kreativnost, saznati neke nove informacije iz svih područja života, ali se opustiti i družiti.

Naime, prije dvije godine počela je provedba europskog projekta Društveni centar Bibinje, UP.02.1.1.12.0024, čij je nositelj Općina Bibinje, a projektni partner Dječji vrtić ,Leptirići”.
Vrijednost projekta je 1.901.220,00 kuna i u potpunosti ga je financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Društveni centar smješten je u prizemlju zgrade općinske uprave, odnosno na mjestu gdje se nekada nalazila stara mjesna škola.

Društveni centar Bibinje postao mjesto druženja i učenja svih mještana

Godinama je taj prostor bio zapušten, pa je prije početka korištenja trebalo u potpunosti obnoviti prostorije, prilagoditi ih osobama s invaliditetom, urediti sanitarni čvor, te opremiti suvremenim audio-vizualnim uređajima i informatičkom opremom.
Čim su završili građevinski radovi, te prostor dobio svu potrebnu opremu, Društveni centar Bibinje odmah je postao mjesto druženja i učenja svih Bibinjaca, od onih najmlađih do građana starije životne dobi i osoba s invaliditetom. To i je bio glavni cilj projekta – uključiti u društvenu zajednicu mlade, nezaposlene, umirovljenike, osobe s invaliditetom te ih potaknuti na brojne aktivnosti za koje su do tada bili zakinuti ili slabo zainteresirani.


Na brojnim radionicama koje su do sada održane, poput “Budi svoj”, “Izrazi se” i “Budi
kreativan”, poseban naglasak je na tome kako pronaći posao, kako pokrenuti vlastiti izvor primanja, te kako prepoznati i iskoristiti vlastite talente.

Cilj radionica je uključiti u društvenu zajednicu i marginalizirane skupine


Svrha i cilj svih ovih radionica je socijalno uključiti u društvenu zajednicu sve one isključene
marginalizirane skupine koje možda na neki način imaju problema pri tom socijalnom uključivanju da oni postanu punopravni članovi zajednice i da aktivno sudjeluju u životu zajednice. A kroz kreativne radionice potičemo ih da otkriju ono u čemu su dobri. Ali ono što je najbitnije da oni imaju tu sigurnost koju su dobili kroz sami Centar. Dakle, to je mjesto gdje se oni prije nisu mogli okupljati, gdje nisu mogli međusobno komunicirati, stvarati te biti kreativni i proaktivni. Ovim projektom oni su dobili to mjesto za sebe. Sve naše ciljane skupine su se dobro integrirale i u radionicama su sudjelovali vrlo aktivno, jer smo otpočetka krenuli s radionicama koje su oni upravo i željeli željeli i koje su im potrebne u životu.

Najviše zanimanja za radionice pokazale su starije osobe

Najviše zanimanja za radionice pokazale su starije osobe. Njima na neki način trebaju aktivnosti, alii psihološka podrška. Kada ovdje dođu, kad se druže, kad imaju prigodu ostvariti sebe, oni su itekako zadovoljni – iskustvo je jednoga od voditelja radionica.


A da je tomu tako najbolje svjedoče tvrdnje samih sudionika radionica, poput primjera radionice
pletenja. Korisnicima se osim toga sviđa i uređenost prostora.
“Sad kad sam došla i vidila kako je sada, a kako je prije bilo, samo što se nije bilo srušilo. Ne
mogu vjerovati kako je sada uređeno. Tamo di je kino-dvorana i kongresna dvorana, to je divota
Nakve katride nemaju ni u gradu, a i u ovoj drugoj prostoriji isto je jako lipo. Vode će biti više nas-i
KUD i Garofulice i penzioneri. To je divota da je napravljeno za naše misto – od WC-a, hodnika,
pločica, ne zna se što je lipše. Evala vam dica što ste ovo napravilli, što mislite i na mlade i na starije. Zadnji put kad je bila radionica slikanja bilo je prekrasno. Evo čujem i od mojih kolegica da ćete zbog velikoga interesa bar još jednom to napraviti.” – zadovoljno ističu mještani starije životne dobi.

Filmske večeri privukle najviše posjetitelja


Kroz projekt se itekako mislilo i na mlađe stanovnike Bibinja – te su osmišljeni programi koji kod njih potiču bavljenje raznim aktivnosti – od sportskih do kulturnih i zabavnih. Na jednom mjestu mogu organizirati razna društvena događanja te svoje slobodno vrijeme iskoristiti na najboliji mogući način.
lako je Bibinje tek nekoliko kilometara od Zadra, glavnog urbanog središta, i mladi Bibinjci, ali i oni nešto stariji, mogu pogledati filmove bez da plaćaju skupe ulaznice u komercijalnim kino-dvoranama.
Osim atraktivnih filmskih hitova, imaju prigodu pogledati flmove kvalitetne europske produkcije, koji se ionako teško probijaju u komercijalna kina. Upravo su filmske večeri privukle najviše posjetitelja, a neke projekcije morale su se zbog velikoga zanimanja i ponavljati.


Mislim da nam je to dosta popunilo vrijeme, a osim toga ne moramo ići u Zadar gledati filmove,
nego to možemo besplatno u Društvenom centru.” – uglas ponavljaju mlađi Bibinjci.

Mjesto na kojemu se čuva i bogata tradicija i kulturna baština


I oni poput svojih starijih sumještana slažu se kako će programi koji se odvijaju u Centru pomoći u razvoju mjesta te potaknuti organizatore da i u budućnosti nude zanimljive privlačne radionice i sadržaje.
“Vrlo je praktično i imamo sasvim dovoljno prostora za sve vrste aktivnosti, a čak sam otkrio i neke nove za koje nisam ni znao da postoje u Bibinjama.” – dodaje mladi mještanin.
Osim programa i aktivnosti, zaposleni Bibinjci zadovoljni su što se gotovo sva događanja odvijaju poslijepodne ili navečer, pa i oni mogu sudjelovati u njima. U razne programe i radionice nisu uključeni samo oni kojima je projekt i namijenjen. Svoj doprinos daju i mještani koji svojim znanjima vještinama, stečenima na fakultetima ili svom poslu, mogu besplatno pomoći i prenijeti znanja svojim sumještanima.
Društveni centar Bibinje mjesto je na kojemu se čuva i bogata tradicija i kulturna baština tog dijela
Zadarske županije.

Stariji i oni nešto mlađi svoje naslijeđe, domaću “besidu”, čuvaju od zaborava i prenose najmlađim naraštajima Bibinjaca.
Društveni centar zato će i ubuduće biti dom svim kreativnim žiteljima Općine Bibinje, mjesto
druženja i razmjene različitih znanja i vještina, prostor druženja i sastajanja, te zasigurno i lijepih
uspomena.