Zbog političkim igara zadarski vatrogasci nisu dobili plaću

Vlada RH i Hrvatska vatrogasna zajednica od 2020. godine još uvijek nisu donijeli Pravilnik s koeficijentima o složenosti poslova i radnim mjestima vatrogasaca, pa zaposlenici Javne vatrogasne postrojbe Grada Zadra u novu godinu ulaze bez plaća, izvijestio je Index.hr.

Naime, vatrogasci plaću dobivaju iz proračuna gradova, a kako je blokiran zadarski proračun, svoje plaće nisu mogli dobiti.

Iva Šušković, predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, bila je gošća Newsnighta na N1 televiziji, gdje je komentirala sve.

“Plaća je vatrogascima trebala biti isplaćena”

“Plaće zakonom treba isplatiti do 15. u mjesecu, plaća je trebala biti isplaćena, ali nije i naši članovi su se javili. To je opravdanje gradonačelnika, ali ne znamo zašto je politika ispred čovjeka”, dodala je.

Ovo nije prvi takav slučaj, dodaje.

“Apsurdno je to što sustav ne brine o onima koji brinu o našoj sigurnosti, a to su upravo vatrogasci, koje volimo nazivati herojima. Međutim, sam sustav plaća još uvijek nije reguliran, a trebao je biti prije dvije i pol godine, kada je zakon propisao donošenje pravilnika.

Pravilnik je trebala donijeti Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) koja je u ingerenciji MUP-a. Problem je što su javne vatrogasne postrojbe pod lokalnom samoupravom, odnosno gradova. U tom slučaju, ako dođe do neisplate plaća, tužba ide prema gradu”, rekla je Šušković.

“Potrebno je hitno gašenje požara, izvolite, ljudi, isplatite im plaće”

“Plaće vatrogasaca nisu jednake, njih određuje grad. Imali smo i u 11. mjesecu slučaj neisplate plaća vatrogascima u Novoj Gradiški, kada su čak prijetili gašenjem vatrogasne službe. To su političke igre preko leđa građana”, objasnila je.