Željko Dilber: General Praljak je bio heroj, pogodila me njegova smrt

Među okupljenim braniteljima, koji su sinoć upalili svijeće pored spomenika hrvatskih branitelja u uvali Jazine, bio je i umirovljeni brigadir Željko Dilber.

Njega je ovaj događaj duboko potresao jer je ponovo osjetio nepravdu koju je proživljavao tijekom dugogodišnjeg suđenja njegovom prijatelju, generalu Gotovini, koji je oslobođen svih optužbi prije pet godina.

“Generala Praljaka sam osobno poznavao i njegova smrt me jako potresla, jedanko kao i presuda svoj šestorici optuženih.” – kazao nam je Dilber.

Nakon što je zapalio svijeću, okupljene novinare podsjetio je da već godinama upozorava na rad Haškog suda.

“Radi se radi o političkom sudu na koji su veliki utjecaj imali politika i diplomacija. Teza o udruženom zločinačkom poduhvatu, koja se ponavljala od strane bivšeg predsjednika Mesića u dva mandata, kao i od bivše ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić, sada je svoje mjesto našla u ovoj šokantnoj presudi. Tek u zadnjoj godini Vlade Zorana Milanovića pokrenuta inicijativa o logističkoj i drugoj podršci osuđenim Hrvatima iz BiH, no tada je nažalost već bilo prekasno za bilo kakvu svrsishodnu pomoć.” – kazao je Željko Dilber koji je, podsjetimo, pomagao i bio velika podrška generalu Gotovini i njegovom odvjetničkom timu koji se godinama borio da dokaže njegovu nevinost.