Župan Božidar Longin sa suradnicima primio veleposlanika Australije

Župan Božidar Longin sa suradnicima primio je u Domu županije u nastupni posjet veleposlanika Australije Nj. E. Richarda Masona Rodgersa. Veleposlanik Rogers nakon službi u zemljama jugoistočne Azije, preuzeo je u veljači 2023. svoje veleposlaničko mjesto u Hrvatskoj. Ovo mu je prvi službeni posjet Zadarskoj županiji te je tijekom boravka, uz ostalo, sudjelovao na otvorenju 25. Biograd Boat Showa.

Župan Longin istaknuo je da je Republika Hrvatska s Australijom izgradila čvrste, prijateljske odnose te da dvije zemlje dodatno povezuje i brojna hrvatska zajednica u Australiji, koja danas broji oko 250 tisuća pripadnika. Dodao je i kako su Hrvati u Australiji postali važan stup gospodarskog, političkog, sportskog i kulturnog života u toj državi.

Veleposlaniku Rodgersu župan je predstavio gospodarske, turističke, zemljopisne i prometne potencijale našeg područja te neke od najvažnijih projekata koji se trenutno provode u Zadarskoj županiji. Istaknuo kako smo vodeća županija po proizvodnji obnovljivih izvora energije te u ribarstvu i marikulturi, za što su uvelike zaslužni i povratnici iz Australije koji su prvi pokrenuli uzgoj tuna na Jadranu.

Veleposlanik Rodgers izrazio je zadovoljstvo ljepotom i potencijalima Zadarske županije te se osvrnuo na najave sve brojnijeg dolaska australskih turista u Hrvatsku, posebnice nakon pandemije koronavirusa. Pozdravio je razvijene i izuzetno prijateljske odnose dviju zemalja, koje  je, kako je istaknuo, moguće dalje produbiti nastavkom suradnje na svim razinama odnosno konkretnim aktivnostima.

Daljnju suradnju s Zadarskom županijom vidi u razvijanju suradnje na području gospodarstva, sporta i kulture, filmske produkcije te na projektima obnovljivih izvora energije. Australija je, istaknuo je veleposlanik Rodgers, postigla značajne pomake u razvoju i korištenju vodikove tehnologije koja osim smanjenja emisija stakleničkih plinova, ima i druge prednosti korištenja.

Kao dobar primjer gospodarske suradnje naveo je tvrtku Ilirija iz Biograda čiji su većinski vlasnici hrvatski iseljenici iz Australije, a najavio je i interes renomiranog australskog brenda Harvey Norman za otvaranjem svojeg prodajnog centra u Zadru.