Župan Longin cijepio se preko reda, ministar Beroš osudio takvo ponašanje

Aktualni župan Zadarske županije i potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Božidar Longin primio je prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa preko reda, odnosno puno prije ponedjeljka 1. ožujka 2021. kada je održao pressicu na kojoj je pozvao građane Zadra i županije da se cijepe protiv bolesti COVID-19. Na pressici je Longin izjavio i kako će se on cijepiti kad na njega dođe red, a svega nekoliko dana kasnije, njegova glasnogovornica poslala je ZADAR Newsu e-mail u kojemu tvrdi kako se župan Longin cijepio.

– Župan Božidar Longin primio je prvu dozu cjepiva u dogovoru s ostalim kolegama županima kako bi dao podršku kampanji „Misli na druge, cijepi se“ i kako bi bio primjer svima onima koji dvoje o učinkovitosti cjepiva, o čemu je već obavijestio javnost, stoji u odgovoru kojega potpisuje Vlatka Vučić-Marasović, pomoćnica pročelnice Ureda župana Zadarske županije.

Longin je pred novinarima demantirao svoju glasnogovornicu kazavši da će se cijepiti ‘kad na njega dođe red’.

Longin oduzeo cjepivo nekome rizičnijem

Da stvar bude zanimljivija, samom županu Longinu smo također u više navrata od četvrtka putem SMS-a i WhatsAppa slali identične upite koje je on pročitao, ali odgovore nam nije poslao. Zašto, zna samo on.

Za istaknuti je i podatak kako je župan Longin u ponedjeljak 1. ožujka održao pressicu na zadarskoj Sfingi u prisustvu voditelja Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar, dr. Alana Medića. U svom govoru Longin je kazao kako će se u prvoj fazi cijepiti oni najugroženiji, starije stanovništvo i zdravstveni djelatnici. Okupljenim novinarima kazao je i kako će se on osobno cijepiti “čim za to dođe njegov red”.

Suprotno je to izjavi njegove glasnogovornice koja nam je četiri dana nakon Longinove izjave koju je dao u ponedjeljak kazala kako je župan primio prvu dozu cjepiva.

Iako Longin ne spada u niti jednu od rizičnih kategorija, činjenica da je cjepivo primio preko reda baca sumnju na to da je zbog njega netko iz ranjive skupine očito izgubio svoje cjepivo.

Osuda ministra Beroša

vili beros 800x400-01

Takvo ponašanje osuđuje i ministar zdravstva, Vili Beroš. On je u razgovoru za ZADAR News kazao kako nema informaciju o tome je li se Longin cijepio preko reda, ali ako je, to je za svaku osudu, kazao je.

– Uloženi su veliki napori da sustav funkcionira i nitko nema pravo preko reda uzimati cjepivo za sebe. Prvo se trebaju cijepiti najranjivije skupine, medicinski djelatnici i svi ostali kojima je cjepivo prijeko potrebno, a onda ostatak stanovništva. Osobno ne znam je li se župan Longin cijepio preko reda, ali ako jeste, to nije dobro i za svaku osodu je. Takvim ponašanjem se šalje kriva poruka – kazao je ministar Beroš u razgovoru za ZADAR News.