Župan Longin potpisao suradnju Zadarske županije i Regije Veneto Župan Longin potpisao suradnju Zadarske županije i Regije Veneto
Zadarska županija od danas službeno ima ostvarenu još jednu međunarodnu suradnju. U nazočnosti veleposlanika Talijanske Republike u Hrvatskoj NJ. E. Pierfrancesca Sacca i generalnog... Župan Longin potpisao suradnju Zadarske županije i Regije Veneto

Zadarska županija od danas službeno ima ostvarenu još jednu međunarodnu suradnju. U nazočnosti veleposlanika Talijanske Republike u Hrvatskoj NJ. E. Pierfrancesca Sacca i generalnog konzula u Rijeci Davida Bradaninija, župan Božidar Longin potpisao je Memorandum o razumijevanju za prijateljstvo i suradnju između Zadarske županije i talijanske Regije Veneto.

Uz potpisane povelje s češkom Južnomoravskom regijom, slovačkim Trnavskim samoupravnim krajem, mađarskom Baranjskom županijom, poljskim Podkartpatskim vojvodstvom i kineskim Hainanom, Veneto je šesta međunarodna regija s kojom je Zadarska županija formalizirala svoju suradnju.

Nakon što je predsjednik Regije Veneto Luca Zaia potpisao Memorandum te ga uputio Zadarskoj županiji, današnjim potpisom župana Longina službeno je uspostavljen formalan okvir već izrazito aktivne međunarodne suradnje s Regijom Veneto, posebno u sektoru marikulture te u okviru zajedničkih projekata zaštite Jadrana.

„Zadarska županija i Regija Veneto, zbog svog zemljopisnog položaja te interesa u očuvanju zajedničkog najvećeg gospodarskog i prirodnog resursa – Jadranskog mora, imaju posebne koristi u poslovnoj suradnji, pri čemu osobit naglasak ima partnerstvo na aktivnostima u sklopu programa prekogranične suradnje gdje smo ostvarili niz zajedničkih projekata. Također treba spomenuti i zajedničko članstvo nas i Regije Veneto u okviru Jadransko-jonske euroregije što predstavlja institucionalni okvir za identifikaciju i rješavanje zajedničkih pitanja, u skladu sa suvremenim standardima i brojnim primjerima širom Europe“, poručio je ovom prigodom župan Longin.

Regija Veneto sa 4,5 milijuna žitelja peta je talijanska regija po broju stanovnika i jedna od najrazvijenijih u Italiji, a uz sjedište regije, grad Veneciju, u njoj se nalaze brojni poznati gradovi poput Trevisa, Verone, Vicenze te Padove koja od 2003. godine ima potpisanu povelju o prijateljstvu s Gradom Zadrom.