Župan Longin uručio građanima ugovore: 100.000 eura za solarne elektrane

U Velikoj vijećnici Doma Zadarske županije održana  je dodjela ugovora za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvu na području Zadarske županije za 2023. godinu.

Na Javni poziv  pristigla je 61 prijava za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju. U skladu s odredbama Javnog poziva Povjerenstvo je utvrdilo da 29 prijava ispunjava sve uvjete te će se iz proračuna Zadarske županije odobriti sredstva u ukupnom iznosu od 100.000,00 eura.

Pozitivno ocijenjeni prijavitelji mogu ostvariti bespovratna sredstva Zadarske županije u iznosu do 40% prihvatljivih troškova ulaganja, maksimalno do 4.000,00 eura po kućanstvu.

„Pitanje izvora energije uvijek je aktualno, a s ratom u Ukrajini, nažalost, još je više došlo u fokus javnosti jer se poremećaj na svjetskom tržištu energentima utjecao i na situaciju u našoj zemlji. Činjenica jest da kao mediteranska zemlja imamo jaku insolaciju, a proizvodimo tek 0,5 % sunčeve energije, dok je europski prosjek 10 puta veći. Porazni su to podaci. Solarna energija izuzetno je poželjan obnovljiv izvor energije zbog svoje ekološke čistoće pri proizvodnji i uporabi, a i kada je riječ o zbrinjavanju panela, recikliranje je na visokoj razini“, rekao je župan Božidar Longin čestitajući svima  koji su odlučili uložiti u izgradnju sunčanih elektrana na mudroj i odlučnoj odluci koja je, kako je rekao,  ne samo ekonomski isplativa, već i ekološki vrlo prihvatljiva.

„Znam da su početna ulaganja visoka, stoga smo se i odlučili pomoći vam, no troškovi održavanja nisu visoki, rok trajanja fotonaponskih uređaja minimalno je dva desetljeća, a dugoročna ušteda na režijskim troškovima je velika. Energetska neovisnost svakako je, ono što ekonomisti nazivaju, dodana vrijednost za koju se vrijedi potruditi“, dodao je još župan Longin.

Dobitnici subvencija

Boris Bilin, Cvitko Rubelj, Tomislav Čarić, Miroslav Aljinović, Ivan Stojak, Valentino Fuzul, Mladen Katuša, Slavica Mikišić, Nado Mazija, Nada Kramar, Branko Ćosić, Petar Ramić, Višnjica Matas, Marijana Knežević, Davor Magaš, Ivan Augustinović, Branko Smoljan, Goran Vitlov, Zdravko Ćuća, Srđan Filipović, Nado Maraš, Silvio Čače i Mira Šitum.