Župan obišao gradilište Skloništa za pse i Poljoprivredno edukacijskog centra

Župan Božidar Longin u pratnji zamjenika Šime Vickovića i resornog pročelnika Daniela Segarića obišao je jučer radove na izgradnji Skloništa za životinje na Bokanjcu i Poljoprivredno-edukacijskog centra u Zemuniku.

Sklonište za napuštene životinje, odnosno novi azil za pse, jedan je od strateških projekata Zadarske županije, a gradi se na rubnim dijelovima Zadra (k.o. Bokanjac, kat. čest. 627/61). Ukupno je vrijedan 2.187.339,35 eura s PDV-om, a radove provodi tvrtka Alfaplan građenje d.o.o. iz Dubrovnika.

„Sklonište za napuštene životinje projekt je na kojem se radilo nekoliko godina. Ministarstvo državne imovine 2019. godine darovalo je zemljište Zadarskoj županiji namjenski za izgradnju Skloništa, a polovicom 2021. godine ishođena je građevinska dozvola. U međuvremenu je Županija financirala izgradnju pristupnog puta, a Grad Zadar u svom je ovogodišnjem proračunu predvidio sredstva u iznosu od 300 tisuća eura za sufinanciranje izgradnje ovog projekta“, podsjetio je župan.

Županijsko izaslanstvo u pratnji općinskog načelnika Ivice Šarića obišlo je radove i na Poljoprivredno-edukacijskom centru u Zemuniku Donjem. Radove vrijedne 1.266.023,96 eura s PDV-om izvodi tvrtka Reliance iz Splita, a sredstva je u potpunosti osigurala Zadarska županija.

Poljoprivredno-edukacijski centar planira se realizirati na prostoru površine oko 3 hektara, a glavni cilj projekta je izgradnja edukacijskog centra za stručno usavršavanje i cjeloživotno obrazovanje lokalnih poljoprivrednih proizvođača.

„Osnovna ideja ovog županijskog projekta koji će biti ostvaren u Zemuniku, osiguranje je prostora i edukatora za prijenos znanja i novih tehnologija našim poljoprivrednicima, jer poljoprivreda nekoć i danas prilično se razlikuje. Uvjeren sam kako je PEC nešto što Zadarskoj županiji treba i kako će njegovim ostvarenjem biti ostvaren veliki iskorak u području edukacije poljoprivrednika. To će, u konačnici, rezultirati podizanjem, već sada prilično visoke, kvalitete naših namirnica na još višu razinu, što nam je od presudnog značaja radi brendiranja Zadarske županije kao eno-gastro destinacije“, poručio je župan Božidar Longin dodavši da će se u sljedećoj fazi projekta nastojati osigurati sredstva za podizanje manjih plastenika koji bi služili kao poljoprivredni inkubator i koji bi se po povoljnim uvjetima davali u najam isključivo mladim poljoprivrednicima.

Projektom izgradnje centra planirane su dvije dvorane za edukaciju, uredi za voditelje centra te edukatore, a osigurat će se i manji prostor za Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru, Upravu za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede te prostor za rad udruga u poljoprivredi.