Županijski SDP organizirao okrugli stol na temu položaja žena na selu Županijski SDP organizirao okrugli stol na temu položaja žena na selu
Povodom Svjetskog dan žena sa sela Zadarska županijska organizacija SDP-a organizirala je okrugli stol na temu položaja žena na selu. Osim članica i članova... Županijski SDP organizirao okrugli stol na temu položaja žena na selu

Povodom Svjetskog dan žena sa sela Zadarska županijska organizacija SDP-a organizirala je okrugli stol na temu položaja žena na selu. Osim članica i članova SDP-a rado su se odazvale pozivu i nositeljice OPG-ova iz Gračaca, Benkovca, Smilčića, Paga, Galovca, Obrovca i Metkovića koje je sve pozdravila predsjednica ŽO SDP-a Renata Sabljar Dračevac.

Istaknuti su temeljni problemi žena na selu u našem okruženju.

Premda su glavne nositeljice svih aktivnosti na imanju, nisu vlasnice nekretnina niti su u većini nositeljice OPG-ova što im onemogućava pristup financijskim sredstvima.

Upozoreno je na slabu prometnu povezanost seoskih sredina sa županijskim centrima što za posljedicu ima neadekvatnu zdravstvenu skrb i probleme sa školovanjem djece što dovodi do sve većeg iseljavanja stanovništva iz ruralnih područja.

Istaknuta je i nekonkurentnost izvornih domaćih proizvoda u odnosu na strane uvezene  često bez ikakve kontrole.

I dalje je dominantan patrijarhalni odnos unutar obitelji i žene se suočavaju s različitim oblicima nasilja. Unatoč svim nedaćama žene su glavni pokretači života u seoskim sredinama i moglo bi se zaključiti da je svaka nezaposlena žena domaćica, a svaki nezaposleni muškarac je socijalni slučaj.

Zaključci okruglog stola su:

  1. nužna je veća intervencija države u očuvanju seoskih sredina,
  2. adekvatno vrednovati ulogu seoske žene,
  3. poboljšati prometnu povezanost,
  4. razviti infrastrukturu,
  5. okrupniti OPG-ove po zadrugarskom modelu.

Sve to bi trebalo dovesti do uspješnije proizvodnje, veće konkurentnosti na tržištu i svijesti kod građana da je hrana koja dolazi do njihovih stolova proizvedena radom žena.