Županijska lučka uprava dobila pet milijuna kuna od Ministarstva Županijska lučka uprava dobila pet milijuna kuna od Ministarstva
U srijedu, 18. svibnja 2016. godine u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije potpisan je sporazum između Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Županijske lučke... Županijska lučka uprava dobila pet milijuna kuna od Ministarstva

U srijedu, 18. svibnja 2016. godine u Maloj vijećnici Doma Zadarske županije potpisan je sporazum između Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture i Županijske lučke uprave oko sufinanciranja projekata u ukupnoj vrijednosti 5 milijuna kuna.

Sporazumi, kojima se Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture obvezuje na sufinanciranje s ukupno 5 milijuna kuna, osiguravaju proračunska sredstva potrebna Lučkoj upravi Zadar, kao nositelju svih investicijskih aktivnosti za nastavak radova na izgradnji trajektne luke Tkon za što je resorno Ministarstvo iz Proračuna osiguralo sredstva u iznosu od 3 milijuna kuna, kao i sredstva potrebna za sufinanciranje Projekta dovršetka radova na rekonstrukciji obalnog zida u luci Petrčane, za što je iz Proračuna osigurano ukupno 2 milijuna kuna.

Sporazum su potpisali Pomoćnica ministra Jadranka Fržop u ime Uprave pomorske i unutarnje plovidbe, brodarstva, luka i pomorskog dobra i ravnatelj Županijske lučke Uprave Zadar, Davor Škibola. Na potpisivanju su bili nazočni župan Stipe Zrilić sa suradnicima i zamjenik gradonačelnika Grada Zadra Zvonimir Vrančić.

Župan Stipe Zrilić zahvalio je resornom ministarstvu na pomoći te izrazio nadu u potpore i u idućim godinama kako bi se poboljšala pomorska infrastruktura u područjima kojima gospodari Županijska lučka uprava. „Naša proračunska sredstva nisu dostatna, jer Županijska lučka uprava ima 110 luka kojima gospodari. U proteklih 10-ak godina imali smo 20-ak projekata uređenja luka i utrošili smo oko 170 milijuna kuna. Bez potpore ministarstva, mi te projekte ne bi mogli voditi“, rekao je župan.

Izgradnja trajektne luke Tkon obuhvaća izgradnju nove trajektne luke Tkon koja treba omogućiti funkcioniranje redovitog trajektnog prometa Biograd-Tkon, a ovim projektom izgradit će se dvije iskrcajno-ukrcajne rampe, gat za trajekte, ukrcajno-iskrcajni trak za motorna vozila, kao i čekalište za ukrcaj u trajekt. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 40 milijuna kuna, a planira se realizirati kroz tri do četiri proračunske godine.

Rekonstrukcija obalnog zida luke Petrčane odvijat će se u četiri faze, a ukupni troškovi procjenjuju se na nešto više od 25.800.000,00 kuna. Prema riječima dogradonačelnika Grada Zadra Zvonimira Vrančića u čijim se administrativnim granicama nalazi luka Petrčane, radovi na prvoj fazi bi započeli u rujnu i bili gotovi do lipnja sljedeće godine.