Županijska skupština: Usvojen proračun od 901 milijun kn za 2018. god. Županijska skupština: Usvojen proračun od 901 milijun kn za 2018. god.
Nakon rasprave o amandmanima na proračun Zadarske županije, vijećnici su prihvatili proračun za iduću godinu u iznosu od 901,1 milijuna kuna, što je povećanje... Županijska skupština: Usvojen proračun od 901 milijun kn za 2018. god.

Nakon rasprave o amandmanima na proračun Zadarske županije, vijećnici su prihvatili proračun za iduću godinu u iznosu od 901,1 milijuna kuna, što je povećanje od ukupno 6,5 milijuna kuna u odnosu na 2017. godinu. Za proračun je glasovalo 22 vijećnika HDZ-a i koalicijskih partnera, 11 oporbenih vijećnika je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan.
U proračunu se najviše povećavaju sredstva za prijevoz učenika srednje škole sufinanciranjem prijevoza s 10 na 15 posto, a za deficitarna zanimanja u stopostotnom iznosu (ukupno 2,1 milijun kuna). Učenicima deficitarnih zanimanja će se u cijelosti od sljedeće školske godine sufinancirati i udžbenici (775.904,00 kuna), a znatno se povećava iznos za novorođenu djecu i to u ukupnom iznosu od 1,8 milijuna kuna. Tako će za prvo i drugo dijete županija roditeljima uplatiti naknadu od tisuću kuna, a za treće i svako iduće dijete po pet tisuća kuna.
S gotovo dva milijuna kuna sufinancirat će se smještaj korisnika u privatnim domovima za starije i nemoćne, a aktivnosti civilne zaštite povećavaju se za 400 tisuća kuna, na 1.1 milijun kuna.
Kako je naglasila resorna pročelnica Bibijana Baričević 85 posto proračuna iznose proračunski korisnici koji su u riznici, a to su sve srednje i osnovne škole u županiji, zdravstvene ustanove i ustanove u kulturi te županijske razvojne agencije.
Od 13 amandmana na prijedlog proračuna usvojen je amandman Kluba nezavisnih vijećnika Zadarske županije kojim je predloženo financiranje projekta „Vratimo sport u škole“, koji će u idućoj godini obuhvatiti deset škola. Nositelji projekta bit će Zadarska županija, Sportska zajednica Zadarske županije i Školski sportski savez, a za ovu namjenu bit će osigurano 187.500,00 kuna iz proračuna.
Župan Božidar Longin naglasio je kako je proračun razvojni, ali sa socijalnim komponentama, jer je usmjeren ka demografskim mjerama pomoći mladim obiteljima te pomoći socijalno ugroženim stanovnicima kroz sufinanciranje raznih programa poput smještaja umirovljenika u privatnim domovima.
– Iznimno mi je drago da smo već u proračunu za 2018. godinu pronašli sredstva za sve ključne projekte koje smo predvidjeli u našem predizbornom programu. Povećali smo rodiljne naknade, u potpunosti smo pokrili troškove školovanja za deficitarna zanimanja, osigurali sredstva za sportska natjecanja osnovnih i srednjih škola, a našim umirovljenicima sufinancirat ćemo boravak u privatnim domovima s iznosom od 500 kuna mjesečno.
Na četvrtoj sjednici županijske skupštine usvojena je i Županijska razvojna strategija za razdoblje do 2020. godine. Vijećnici županijske skupštine prihvatili su razvojne projekte Zadarske županije za 2018. godinu i projekcije za 2019. i 2020. godinu.
OKVIR
Razvojni projekti Zadarske županije planirani u proračunu za 2018. godinu i projekcijama za 2019. i 2020. godinu, a čije pojedinačne vrijednosti prelaze milijun kuna su :
1. Centar novih tehnologija (CeNT) – specijalizirani poduzetnički inkubator
2. Centar kompetencija za preradu ribe i voća – Plavo zeleni centar
3. Centar kreativne industrije – specijalizirani poduzetnički inkubator
4. Oglašavanja Zadarske turističke regije u promotivnim kampanjama niskotarifne aviokompanije Ryanair
5. Projekt HERCULTOUR – HERa trademark, CULtural TOURism routes and visitor centres strengthening
6. Projekt Kulturna baština
7. Projekt IRENE
8. Energetska obnova zgrade u Perivoju Vladimira Nazora
9. Energetska obnova zgrade OŠ Jurja Dalmatinca Pag
10. Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka 2017.-2021.
11. Pomoćnici u nastavi
12. Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti – s naglaskom na udaljena i deprivirana područja kroz ulaganje u potrebe pružatelja usluga zdravstvene zaštite na otocima u Zadarskoj županiji
13. Sustav javnog navodnjavanja Baštica II faza – podsustav Smilčić
14. Sustav javnog navodnjavanja Lišansko polje – područje Žažvić
15. Sustav javnog navodnjavanja Donja Baštica
16. @MAZING – ZELENA ŠKOLA
17. Projekt ForBioEnergy
18. Projekt PESCAR
19. Projekt DORY